hits

Høyere lønn og mer ferie til lærerne

Ja, du leste riktig. Høyere lønn og mer ferie til lærerne!

 

Snart er det sommerferie og mange misunner lærerne som av mange betraktes som en ufortjent lang friperiode. Selv har jeg alltid tilhørt det flertallet som har vært skeptisk til at denne yrkesgruppen kan drive dank gjennom hele sommeren, mens vi andre må bruke vår mer begrensete og tilmålte tid til å gjøre det vi vil. Da min kone for noen år siden fortalte at hun ville bli lærer, tenkte jeg at det var et klokt valg. Korte arbeidsdager betyr ferdiglaget middag på bordet, mandag til fredag, og mye hjemmetid om sommeren. Etter å ha fulgt henne fra sidelinjen de siste årene, angrer jeg nesten på at hun tok den lange utdannelsen. Drømmen om middag på bordet er knapt nok bare et vagt minne. Fra tiden før hun ble lærer. Etterhvert har også jeg - nokså motvillig - fått innsikt i lærerrealitetene.

Lærere  gjør en heroisk samfunnsinnsats, og lever i en hverdag preget av kontinuerlige omstillinger og reformer  fra politiske og byråkratiske myndigheter. De skal planlegge timer, forberede prøver og i etterkant gjennomgå det elevene gjør. Det skal gjennomføres elevsamtaler, dialog og oppfølging med foreldre og andre etater dersom elever har spesielle behov. Og brukes ikke hverdagen, er det frem med rettepennen i helgene. Det er med andre ord på tide å knuse noen myter om den oppskrytte lærerrollen.

Lærerne er vår tids helter, men det reflekteres ikke på lønnsslippen.  Tro ikke at du havner som noen lønnsadel om du fremhever lang utdannelse i søknaden. Regulativer er stramme greier, må vite. Om man arbeider i den offentlige skolen, er det sannsynligvis ingen som skryter på seg høy lønn. I løpet av de siste årene har mine fordommer -  siden barndommen - vist seg ikke å holde mål. Som passiv tilskuer stiller jeg stadig oftere spørsmålet om ikke dagens lærere burde vært begunstiget med høyere lønn og mer fritid, flotte diplomer og skinnende pokaler. Det er bare de færreste som vet at disse yrkesutøverne har atskillig lengre arbeidsuker enn oss andre. Og det er ikke "lang ferie" lærerne har, men avspasering.

Man kan jo undres over at lærerne ikke i stedet velger annet arbeid med høyere lønn og mindre belastende utfordringer. Lærere er en gruppe som med sin allmenne og spesielle utdannelse kan fylle mange roller innen norsk samfunnsliv. Min konklusjon er at dette er mennesker som vil utgjøre en forskjell og som genuint er opptatt av å gi dine og mine unger de beste forutsetninger videre i livet. Det er et krevende mandat med mye ansvar, og tidvis energitappende. Likevel står de på, år etter år. Og man kan jo spørre seg hvilket samfunn vi hadde vært uten disse som har valgt lange arbeidsdager, ødelagte helger og lav lønn...

Snart er skoleåret over.

Ha en god og velfortjent ferie!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar