hits

Tissefant uten historisk sus

Tissefanten til Ola Borten Moe får neppe det samme historiske suset som bestefaren oppnådde for rundt 40 år siden da han klippet gresset, bare iført undikken. 

Bestefaren - tidligere statsminister Ola Borten - var ingen hvemsomhelst. Barnebarnet Ola Borten Moe oppnår imidlertid at han i en alder av 36 omtales i en egen bok, Portrett av en Pløyboy.

VG-redaktør Elisabeth Skarsbø Moen har peilet inn Ola Borten Moe som hovedperson i sitt politiske univers. Som en dyktig PR-rådgiver teaset hun deler av bokens innhold før lansering, en sikker vinner for å skape overskrifter og interesse. Skarsbø Moen anvender kjente og effektive virkemidler når hun kombinerer alkohol, nachspiel, en naken statsråd, sladder og uvennskap mellom partikronprinsen Borten Moe og partileder Liv Signe Navarsete.

Portrett av en Pløyboy er en uautorisert biografi. Borten Moe ville ikke bidra med informasjon og dermed måtte det bli slik. En uautorisert bok kan gjøres mer spekulativ og nærgående, på grensen til det litt skitne. Det skar seg mellom Skarsbø Moen og Borten Moe. Relasjonen havarerte på det konfliktfylte nachspielet. Den unge statsråden ville ha fest og badstu og blottet tissefanten, mens forfatteren ringte etter drosje…

Den unge statsråden ville ha fest og badstu og blottet tissefanten, mens forfatteren ringte etter drosje…

Skarsbø Moen har – blant annet basert på denne hendelsen - kritisert dømmekraften til oljeministeren, mens hun i praksis fremhever seg selv som en skoleflink redaktør som tenkte rasjonelt tross alkoholinntak og invitasjon til høyere temperatur og fuktigere klima med statsråden og hans nære rådgiver. Nachspielet omtales utelukkende for å sette et stempel om lav moral i pannen til Borten Moe. Skarsbø Moen plasserer seg på en billig måte på innsiden av historien. Redaktørkolleger kritiserer Skarsbø Moen for å gjengi nachspielet i boken. Forfatterens hensikt må være å spre og sementere hennes egen oppdatning av ”Pløyboyen” fra Trøndelag.

Dokumentariske bøker må ha en verdi utover det vi allerede vet, eventuelt presentere historier som er sterke og gir en følelse av å gi deg noe du ikke visste. Alle som følger litt med i norsk politikk har fått med seg at Ola Borten Moe og Liv Signe Navarsete ikke kan beskrives som venner. Man kan sikkert spinne ut noen gode historier av en kald og strategisk gårdbruker som endte opp i regjeringen, og en hissigpropp av en partileder som kjenner ånden av partiets kronprins i nakken.

Hovedbudskapet til Skarsbø Moen er å synliggjøre maktmennesket Ola Borten Moe, underforstått en tydelig advarsel. Dette forsterket hun på lanseringen onsdag. Nakenstuntet er viet unødvendig stor plass, og Skarsbø Moen burde vite at det er vanskelig å avkle en mann som allerede har latt klærne falle…

Nakenstuntet er viet unødvendig stor plass

Boken gir folk - altså deg og meg -  en mulighet til å bli enda bedre kjent med Borten Moe. Selv surfet jeg innom Wikipedia for å sjekke ut hovedpersonen i fortellingen, og det er imponerende lesing. Ingenting tyder på at den 36-årige statsråden vakler etter boklanseringen. Kanskje Skarsbø Moen samtidig skulle tatt seg tid til å vurdere sin egen dømmekraft. Noen ganger kan man bli høy på seg selv, og mikrofonen VG representerer har åpenbart ikke vært tilstrekkelig. VG-redaktøren ville rope enda høyere og sette sin egen agenda. Mest av alt har hun kanskje demonstrert talent som en fremtidig Se og Hør-reporter.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar