hits

Nedbørsrekorder i juli

Visste du at siden 2009 har juli vært en kliss våt måned? Kanskje greit å skru ned forventningene om sol og sommer, bading og grilling!

Hvert eneste år på denne tiden oppmuntres jeg av mine egne forventninger til tiden og været som skal komme. Ferie skal være sol og sommer. For noen dager siden kjente jeg at den gode sommerfølelsen var i anmarsj. Den ble imidlertid raskt avbrutt av en hukommelse som på sitt sinteste brølte regn, regn og atter regn.

Det er ikke alle minner som er like ønsket, men det er bedre å face dårlige nyheter enn å fylle den mentale helsen med opplevelser som aldri slår inn. Jeg er som en nervøs børstrader som skyr usikkerhet. Været er usikkert, men statistikken er sikker. Statistikken kan være et greit sannhetsbarometer for å holde forventninger og et mulig rush av endorfiner på et måteholdent nivå. Planlegger du en ferie i Norge i juli måned, kan det være lurt å se den regntunge statistikken, innhentet hos Meteorologisk Institutt:

Juli 2009 - 25 prosent mer nedbør enn normalen. Store områder av Sørlandet og Østlandet fikk over det dobbelte av normalen og en rekke stasjoner satt ny rekord for månedsnedbør.

Juli 2010 - 35 prosent mer nedbør enn normalen. Store områder av Nord-Norge og Vestlandet fikk over 50 prosent av normalen og i enkelte områder var månedsnedbøren 50-150 prosent over normalen. Flere stasjoner i Sogn og Fjordane målte den størst døgnnedbøren i juli siden målingene startet i 1895.

Juli 2011 - 35 prosent mer nedbør enn normalen og den 8. våteste måneden i serien som går tilbake til 1900. Deler av Buskerud, Aust-Agder og Oppland fikk 2,5-3 ganger normalen for juli og flere stasjoner i Sør-Norge satt ny rekord for månedsnedbør og døgnnedbør.

Juli 2012 - 25 prosent mer nedbør enn normalen. Nedbøren var betydelig over normalen på det meste av Østlandet og i deler av Nordland, Troms og kystområder i Finnmark, mens deler av Agder, Møre og Romsdal, Nordland og indre deler av Finnmark har fått 50-100 prosent av normalen.

La oss alle be en bønn til værgudene!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar