hits

Plass for egoister

Allerede til vinteren får vi svar på om Petter Northug Jr. stod best utenfor landslaget i sesongoppkjøringen. Da er det bare den ufølsomme stoppeklokken som gjelder.

Det må være plass for egoister i norsk langrennssport. Litt spesielt er det likevel at den største profilen ikke bare kjører en egotripp, men etter å ha vinket farvel til landslaget blir ambassadør for COOP, selve symbolet på fellesskap. Omdømmemessig blir det ekstra morsomt å følge Petter Northug  - kjent for sportsdrikken Red Bull i den ene hånden og pokerstokken i den andre. Nå er han blitt en flashende representant for det mange av oss husker som Samvirkelaget, det staute og trygge som alltid var i nærheten.

COOP har allerede kledd den populære langrennsløperen i helblått, og med den enorme medieeksponeringen gir Northug allerede valuta til sin nye samarbeidspartner. Etterhvert er det ventet flere Northugprodukter, og på et eller annet tidspunkt vil COOP sannsynligvis gni seg i hendene.

Hylekoret har vært stort, og selv om enkelte utøvere har støttet Northug i sin avgjørelse, har de ikke klart å overdøve kritikken. Nå har dessuten tidligere FIS-leder Vegard Ulvang tatt del i det kritiske mannskoret. Dette uttalte han nylig til NRK:

- Idretten vår utvikles ikke alene på et hotellrom i Italia. Den utvikles i et landslagsmiljø, og Petter Northugs treningskultur i dag er et produkt skapt gjennom 50 år hvor alle har bidratt med sitt.

Tordnet altså Ulvang.

Ulvang legger en gjeldsbyrde på Northug,  som om han skylder landslaget sin tilstedeværelse og plasserer det i et søkt, historisk perspektiv. Mest av alt har landslagsmiljøet kanskje mistet en god inspirator og god venn i oppkjøringen til en ny sesong. Det er selvfølgelig trist, men alle vi andre - deg og meg som utgjør publikummet - måler Petter Northug på en eneste og kynisk faktor, resultater! Det må være plass for egoister som vil gå sine egne veier, også når det fristes med millioner av kroner.

Hvem hadde ikke tatt med seg en sekk full av penger på den korte distansen en idrettskarriere faktisk er. Alt press ligger på Petter Northug, klarer han å prestere på topp neste sesong, vil han oppnå hyllest og velsignelse og laubær fra alle kanter. Jeg vil nesten karakterisere det som et umenneskelig press, men han har gjort umenneskelige prestasjoner før.

Egoister kan vi akseptere og til og med elske, bare de leverer varene!

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar