hits

oktober 2014

Har Norge en korrupt fotballpresident?Norges Fotballforbund har en president som beskyldes for grov korrupsjon. Likevel klamrer han seg til det topptunge vervet som medfører at han om en måneds tid skal være vertskap for Kongen eller Kronprinsen.

Tidligere fotballagent Knut Høibraaten utga nettopp boken "Fotballagenten - Røverhistorier fra fotball-Norge". Boken er ikke noe litterært eller retorisk mesterverk. På tross av dette grep boken meg med fascinasjon. Historiene er korte og kompakte. Den tidligere fotballagenten fremstår som en herlig og naiv livsnyter, samtidig som han virker raus og vennligsinnet. Og leser man boken finnes det ikke ett avsnitt som avslører skjulte motiver, skadefro tilnærminger eller konspirasjonsteorier.

Den tidligere fotballagenten fremstår som en herlig og naiv livsnyter, samtidig som han virker raus og vennligsinnet

Det Høibraaten kaller røverhistorier kunne like gjerne vært reality eller dokusåpe, og han tar på naturlig vis hovedrollen i sin egen forestilling. Han prøver ikke gjøre seg til noe annet enn tidligere fotballagent Knut Høibraaten, på godt og vondt.  På selvfølgelig vis beskriver Høibraaten hvordan en daværerende trener og daglig leder i Sogndal krevde penger under bordet i forbindelse med overgangen til keeper Piotr Leciejewski til klubben i Saftbygden (nå Brann). Cirka 5000 euro skulle treneren og den daglige lederen ha for at overgangen til Sogndal skulle gå i orden.

Fotball-toppene reagerte med sjokk og vantro da beskydningene ble offentliggjort. Det er alvorlig nok at en Sogndal-leder krever penger under bordet.  Når den samme Sogndal-lederen i mellomtiden har fått det topptunget vervet som president i Norges Fotballforbund, blir alvoret enda større.

Historien bekreftes til overmål nå i ettertid av den polske agenten som først bragte temaet på banen

Jeg har ingen grunn til å tvile på det som kommer frem i boken, selv om det må virke forferdelig stigmatiserende for fotballen generelt og Hallén spesielt. Dette er - slik jeg oppfatter det - ingen historie som er oppdiktet i ettertid. Historien bekreftes til overmål nå i ettertid av den polske agenten som først bragte temaet på banen.  Denne historien beskrives fortløpende som en av mange historier da Høibraaten hadde sin hektiske karriere som fotballagent. Det er - som ren digresjon -  interessant å registrere at om en spiller eller trener slenger med leppen til en dommer - i kampens hete - får det umiddelbare konsekvenser. Men når fotballens yppersteprest får de mest belastende beskyldninger mot seg - som kan innebære årevis i fengsel - er det ingen som tar til orde for at vedkommende bør tre til side inntil man får avklart påstandene om korrupsjon.

Dermed ble presidenten sittende, på tross av massiv kritikk og en betydelig tabbekvote.

I fjor på denne tiden var det en rekke tillitsvalgte i norsk fotball som ville kaste Yngve Hallén, men de klarte aldri å samle seg om én kandidat. Dermed ble presidenten sittende, på tross av massiv kritikk og en betydelig tabbekvote. At presidenten nå også har anklager om grov korrupsjon hengende over seg, kan ikke fotballen leve med. Omdømmemessig er det tragisk. Om Hallén  ikke selv velger å tre til side inntil situasjonen er avklart, får man i anstendighetens navn håpe han blir sittende alene på ærestribunen under cupfinalen om en måned. Og han må da være selvkritisk nok til å spørre seg om det er passende å være vertskap for Kongen eller Kronprinsen...

Boken til den tidligere fotballagenten kan vise seg å bli fengslende på flere måter!