hits

desember 2012

NRK er overlegen

Thor Gjermund Eriksen overtar landets beste mediefabrikk etter Hans Tore Bjerkås.

 

NRK har alt og er tilstede over alt

Totalt sett er det ingen mediebedrifter som kan matche NRK hva gjelder ressurser og plattformer. NRK har TV, Tekst-TV, radio, internett og mobil. Sagt på en annen måte: NRK har alt og er tilstede over alt. Skjer det noe i en av landets mange avkroker, er NRK alltid på plass. Fysisk og teknologisk. Hans Tore Bjerkås har i sin tid som kringkastingssjef i større grad teknologifisert enn modernisert mediehuset.

Jeg tilhører den gruppen som tror at teknologi og plattformer trer inn i en roligere fase. Det blir neppe presentert avgjørende plattformer de neste årene og modernisering blir kjerneutfordringen for den nye NRK-sjefen, spesielt på TV. Mandatet som allmennkringkaster er krevende. Det er ikke enkelt å bli likt av alle. NRK er opptatt av å ligge høyt på ratinger samtidig som kanalen skal servere oss smale produksjoner som kommersielle kanaler holder seg langt unna. Likevel demonstrerer allmennkringkasteren at selv programmer for spesielt interesserte blir godt mottatt. Det sære programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" har i flere år vært superpopulært.

Når Per Sandberg i FrP kritiserer TV-lisensen tenker jeg at han i beste fall er litt grunn og uopplyst

NRK er i sitt livs form, og med NRK1, NRK2 og NRK3 er det plass til enda flere serier og programmer som utfordrer de kommesielle kanalene. Jeg er vokst opp med NRK og gjennom 45 år er det knyttet sterke bånd til statskanalen. Når Per Sandberg i FrP kritiserer TV-lisensen tenker jeg at han i beste fall er litt grunn og uopplyst. Lisensen vil alltid dra flere seere enn velgere, må vite. For min del er NRK i det store og hele perfekt.

Den såkalte Gullrekken på fredager skulle jeg gjerne sett ble erstattet av noe mer interessant og fengende. 52 fredager gjennom året regner jeg med inngår i kategorien overordnete utfordringer som bør inn på listen over moderniseringsprosjekter. Det er på tide at Skavlan, Nytt på Nytt og Beat for Beat får hvile. Selv om programmene er blant de mest sette, skal ikke det nødvendigvis tas til inntekt for at de er like populære. Kanskje henger seersuksessen sammen med at de kommersielle kanalene bare er enda dårligere.

 

 

Biff Malibu som sjelesørger

Den tidligere rockestjernen Biff Malibu i Gluecifer – nå VG-kommentator Frithjof Jacobsen - oppførte seg svært følsomt under "Debatten" på NRK torsdag.

Biff Malibu gjorde det stort på scenen med gode rockelåter og vi er mange som fortsatt savner bandet. Frithjof Jacobsen har senere blitt kommentator og kommenterer nå politikk på en god måte i landets største tabliodavis. Torsdag kveld måtte jeg imidlertid gni meg i øynene og sjekke ørene da ”Debatten” ble sendt på NRK.  Umiddelbart Jacobsen fikk ordet kritiserte han først hvordan debatten utartet seg, før han med skjelvende stemme kritiserte programleder Erik Wold:

"Det er jo helt vanvittig, Wold. Ja, det er vanvittig. Dere må få lov å gjøre hva dere vil, men jeg mener at det er vanvittig. Gjør hva du vil. Hold på. Gjerne fortsett. Bare fortsett, fortsett, fortsett. Dette er bare tull, altså"

Jacobsen kommenterer Ingebrigtsen-saken i VG, og tilkjennega at han støtter kvinnen som danner utgangspunktet for saken. Jacobsen tok i debatten rollen som kvinnens beskytter og distanserte seg som den klartenkende betrakteren som ser tingene på avstand. Kroppsspråket, dirringen i stemmen og uttalelsene kom overraskende og vakte oppsikt. Følelsene lå tykt utenpå ham. Hadde Jacobsen holdt på i noen sekunder til ville tårene presset seg gjennom tårekanalene og bristet som en foss. Egentlig er jeg glad for at vi TV-seere ble skånet for slike bilder på netthinnen. Og det skal Jacobsen også være glad for. Kanskje noen vil gi ham ros for å opptre som en omsorgsfigur, men Jacobsen var invitert til NRK som kommentator, ikke som sjelesørger eller den som skal definere standarden på debatten.

VG-kommentatoren håper den nå 25-årige kvinnen ikke så programmet. Fordi det ville være uverdig. Jacobsen kjenner kanskje til pikante detaljer vi andre ikke har innsikt i. Det er i alle fall sjelden man ser en medieperson som Jacobsen fremstå så fargeblind, partisk og emosjonell. Skal man ikke i 2012 kunne debattere motiver og hensikter bak det som er tidenes politiske dritpakke hvor slagmarken er stappfull av tapere?

De fleste skjønner at det er mange kompliserte og krevende sider ved saken. All den tid kvinnen selv stod på fremskutt plass på neste stortingsliste må det være anledning til å dvele ved vanskelige emner uten at man skal omtale debatten som en "uverdighetsfestival".

Før øvrig synes jeg debatten på NRK var god med interessante paneldeltakere, men jeg tror Jacobsen skal finne andre emner å kommentere i fortsettelsen.

God helg

Målrettet og anonymisert svertekampanje

Årets store drittpakke kommer fra Tromsø.

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort omtaler det som tidenes største og best timede skittpakke. Det er lenge siden noen har sendt avgårde noe så illeluktende. Selv savner jeg at mediene fjerner sladden på ansiktet til den nå 25-årige kvinnen og også publiserer navnet hennes.

Selvfølgelig var formålet å påvirke nominasjonsprosessen i Troms Arbeiderparti

Hun har regissert en av årets største mediebegivenheter på et kritisk tidspunkt. Selvfølgelig var formålet å påvirke nominasjonsprosessen i Troms Arbeiderparti. Selv er hun foreslått på fjerdeplass på neste års stortingsliste mens Martin Henriksen skulle ut i kamp om førsteplassen mot nettopp Roger Ingebrigtsen. Og så var det altså Henriksens samboer - Tonje Brenna - som sørget for at saken ble kjent hos partisekretær Raymond Johansen.

Sex-saken har vært som en spennende thriller gjennom hele helgen og bildet har endret seg nesten time for time. Selvfølgelig skulle Ingebrigtsen beklage, men å legge seg så paddeflat og forlate sine posisjoner i all hast støtter jeg ikke. Han burde avventet. Vi nordmenn er rause og har både evne og vilje til å tilgi. Bare de færreste vil bedømme Ingebrigtsens politiske karriere på denne hendelsen.

Arbeiderpartiet med Raymond Johansen i spissen burde også vært kritisk til informasjonen fra Brenna.  Hvorfor var det så avgjørende å få ut en åtte år gammel sex-historie akkurat nå? Og hva var motivet for at saken ble sprengaktuell over natten?

Johansen var litt for rask på avtrekkeren, og muligens punch drunk etter avsløringene i  Vågå-saken. Fredag gjennomførte partiet en politisk henrettelse av Roger Ingebrigtsen. I beste sendetid.

Kvinnen som ville ha saken ut i offentligheten hadde åpenbart en plan. Hun er en profilert politiker med ulike verv, og hun var over den seksuelle lavalder da den seksuelle relasjonen til Roger Ingebrigtsen oppstod. Ser man saken i lys av tidspunktet for når hun valgte å lufte skittentøyet, bare forsterker dette nødvendigheten av offentliggjøring av henne.

Velgerne bør få se og vurdere henne akkurat som vi vurderer og tar stilling til de øvrige aktørene i saken. Det siste er ikke kritikk av kvinnen, men av mediene som er feige. Spesielt når man står overfor en kvinne som er talefør, aktiv blogger, ressurssterk og med betydelige politiske verv.

For helhetens skyld: Mandag ettermiddag publiserte sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen navnet hennes. En klok og modig avgjørelse. Hvem det er: Kristina Torbergsen, tidligere fylkesvaraordfører.